K letní relaxaci patří určitě i nevšední kulturní zážitek. Tím bezpochyby je návštěva soukromého renesančního zámku ze 17. století a zámeckého pivovaru Chyše manželů Lažanských, přibližně 20 kilometrů od našeho ubytování. Pokud se Vám povede tuto návštěvu spojit s živým koncertem na nádvoří zámku, je o luxusní zážitek opravdu postaráno. Poslední červnovou sobotu zde koncertovala naše skvělá zpěvačka Lenka Filipová se smyčcovým orchestrem z Brna, který opravdu skvěle dotvořil celou atmosféru.

Paní Lenka Filipová byla naprosto skvělá, s neskutečnou elegantností a lehkostí dokázala navodit atmosféru Francie, starých Keltů, romantiky, nostalgie, ale i současnosti. Právě tento živý koncert ji určitě povýšil v očích všech návštěvníků na zpěvačku, která neskutečně vládne svým kytarám, svému hlasu, za sebou hrajícímu brněnskému smyčcovému orchestru. Svým umem, skromností, skvělým vystupováním, atmosférou při podepisování CD udělala jistě nemalou radost i majitelům tohoto zámku manželům Lažanským.  Samotný zámek je obklopen pečlivě udržovanou zahradou a večerní nasvícení celého objektu působí opravdu impozantně.

V přilehlém zámeckém pivovaru můžete ochutnat chyšské pivo vařené podle starodávných receptur, poobědvat či povečeřet. A pokud budete mít štěstí, potkáte se zde s dostihovým jezdcem a několikanásobným vítězem Velké Pardubické panem Josefem Váňou. Jak to? Nedaleko od Chyše se nacházejí výběhy dostihových koní, kde on nemůže chybět.

A jak se do Chyše dostanete? Můžete jet směrem Žihle, Nové Dvory, Sklárna, Jablonná, údolí řeky Střely, Chyše. Tuto cestu bych ale v noci nedoporučovala. Ze Žihle se můžete dát směr Pastuchovice, Velečín, Blatno, Valměřice, Lubenec, silnice Praha-Karlovy Vary, Valeč.

Možná je cesta i přes Rabštejn, nejmenší městečko ve střední Evropě, kam se třeba vydáte někdy jindy.

66f51ef3-81b3-4643-bb89-6f764f230bf6